Hej alla återbrukare i världen!

 

IMG_2851

 

En rolig och annorlunda kjol!

Återbruk är att ta tillvara saker och material som t.ex. textilier som annars skulle kastats, och återanvända dessa i att skapa något. Kanske blir det nya kläder, praktiska ting eller konst. Tekniker man använder kan vara att göra något helt nytt genom att klippa ut delar och foga samman, att använda lappteknik eller att väva (t.ex. trasmattor).
Återbruk gör att vi istället för att slänga saker eller kläder när de är sönder eller att vi tröttnat på dem, tänker om, tänker nytt och skapar. Vi får använda vårt kreativa tänkande och inte minst sparar på jordens resurser.

Varför slänga, kasta eller ge bort ”gamla” kläder när du kan göra något nytt istället.

En pullover till en man blev en bolero till en kvinna, samt ett varmt underställsbyxor till ett barn.

Ett par gamla jeans kan bli nygamla 70-tals tjafs.

Miljöfrågorna har alltid funnits med i slöjden. I den nya kursplanen får hållbar utveckling och miljö en ännu starkare ställning och nu skrivs det in att eleverna i slöjden ska arbeta med återvinning av material. Den nya kursplanen i slöjd betonar hållbar utveckling och slöjdens ansvar för att koppla samman ämnet med miljö och resurshushållning starkare än den nuvarande. Medan nuvarande kursplan skriver allmänt om miljömässiga hänsynstaganden, betonar den nya att förutom att slöjden ska ta sig an miljöaspekterna, ska ämnet också främja en hållbar utveckling genom val av material och metoder.I det som kallas det centrala innehållet i den nya kursplanen – alltså det som måste läras ut – för årskurs 4–6 står det att slöjdundervisningen ska bidra till resurshushållning genom att eleverna till exempel arbetar med reparationer och återanvändning. I årskurs 7–9 skrivs att eleverna ska arbeta med hur olika material produceras ur ett hållbarhetsperspektiv.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *